BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Langkah Ke Dunia Baru

Sunday, July 24, 2011 at 7:29 AM

Buat sape-sape yang tak tau lagi, aku sekarang seorang penganggur yang sah coz baru je menamatkan pelajaran aku awal bulan 6 tahun ni. So, bile jadi penganggur ni mesti la nak carik kerja kan? mula-mula tu memang malas nak carik kerja. Tapi membe pon dah desak, duk paksa-paksa gak carik kerja. Lalu hati yang panas bila melihat membe pakai i-phone 4 ni pon memulakan pencarian kerja. Awal-awal tu pakai jobstreet dulu, isi la mane yang patut. Memang malas gile nak isi, upload resume la bagai. Tapi bila dah start tengah bulan 6, duit pon dah mula habis. Aku pon merajinkan diri meng-apply- semua jawatan yang disediakan mengikut course aku. Duk belek 1-1 position, cam pelik plak. Layak ke aku apply position ni? macam tinggi je jawatan ni. Ahhh! pedulikan semua tu! duit wa da habis kot!! klik!klik!klik!apply!apply!apply!hambekk ko semua aku apply!puas hati aku!muahahah!!!

Selang beberapa minggu aku duk buat bende yang sama. Semua aku apply tapi macam takde respon je. Last-last sorang membe aku ni cakap. " ko tak yah caya sangat ngan jobstreet tu, tipu je". hurmm..aku pon ikut lah nasihat membe aku tu. Dia suruh amek email pastu apply guna email. Apply la kat sume company yang jupe. Oil and gas pon wa apply.haha.tak nak kalah!tak sedau diri betul!

Pastu aku dapat feed back balik dari 1 company ni. Dia tanya " are u willing to be based at Labuan?" Ok! lepas baca ayat tu aku tegamam jap. Apesal la aku pegi apply ni. Main gile kau, mau tutt tutt tejojol kat dahi nanti!mane nak sorok? Duk pikir-pikir. Post kat facebook, akak aku comment suruh pegi. Aku pon reply la "Yes, I am willing to be based at Labuan". DIa pon reply, pastu aku reply balik, dia reply, aku reply balik. Ehh! da macam masej ngan awek plak. Dah la aku tak reti nak reply ikut format email ni. Last-last company tu pon reply la balik suruh datang interview.

Ok, 1st inteview. 1st time in my life. Cuak gile beb. Dia suruh datang kat main office dekat ampang pukul 2.30 hari jumaat lepas. Dengan tak pergi sembahyang jumaat nye aku pon siap-siap laa. Pakai kemeja dengan tie, kasut kulit bagai. Dengan menundukkan kepala aku pon jalan bertentangan dengan orang yang nak pergi sembahyang jumat kat masjid. Agak malu jugak la disitu. Sampai-sampai hati dah bedebar dah, lek dulu bakar rokok dulu. puff pufff rokok dah habis, tapi hati bedebar lagi. Naik tingkat 5 jupe brader ni kerja kat situ., dia suruh masuk and duduk dulu sebab orang yang interview tak sampai lagi. Lepas 5 minit ade orang bunyikan loceng. dalam hati aku " ni mesti yang nak interview aku nanti" lalu aku pon memberikan senyuman menggoda aku. haaa! kasi dia cair sikit laa. Baru tak garang time interview nanti. awww~ .Ok aku lupa cakap yang aku sampai dalam keadaan bepeluh-peluh.

habis semart dah hari tu :)

Then, aku dipanggil masuk. Ada dua orang dalam bilik tu. Tarik nafas panjang. Rilek-rilek aku masuk bagi salam. Dia suruh duduk aku duduk. Lalu sesi interview pon bermula. Nasib la tukang inteview tu ok. Aku rasa dia dah tergoda ngan senyuman aku tadi tu. ahaks! Duk borak-borak sempoi dalam bahasa melayu. Hilang terus cuak aku. Borak punya borak lalu dia tanya "bila nak start keje?" aku pon dengan selamber jawab "Lepas raya encik" then dorang gelak. sebab sebelum tu dorang dah psycho aku cakap takde cuti raya and puasa. Gile ape. aku tak pernah tak raya kot. Mau aku duk tepi laut tu nanges-nanges nyanyi lagu sudirman plak nanti.

Pasal kerja tu tak tau lah dapat ke tak kerja tu. Harap-harap dapatlah..doa-doakan lah aku dapat ye... :)

8 comments

  1. Izuan Idris Says:

    adaaaaaaaaaaaaaaaa...
    kalau ade rezeki xkemane..
    kalau ko dpt keje kat labuan, bley kitorang dtg bercuti ke sabah..
    hahaha

  2. boneka Says:

    haaaa....tua ah...insyallah..bleh cuti2 malaysia!!!

  3. syamean Says:

    wow......
    gaji besau = makan besau....

  4. boneka Says:

    insyallah syamin...ade rezeki ade la tu...doa2 kan k... :)

  5. [A]m Says:

    nnt klu dh dpt keje..
    jgn lupe blanje..
    tapi dkt part [Main gile kau, mau tutt tutt tejojol kat dahi nanti!mane nak sorok?] nier yg plg klakar gler..
    hahahahahahaha..

  6. boneka Says:

    ahahaha...
    dah bende tu yang 1st skali aku tepikir...
    boleh2 belanje...
    tade hal la...

  7. [A]m Says:

    terok btol r pemikiran ko nier..
    hahaha..

  8. boneka Says:

    alah klo ko pon pikir bende yg samekan...ahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...